Druga część warsztatów mikrobiologii środowiskowej
Po raz drugi mieliśmy przyjemność gościć panie z Instytutu Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk, z Zakładu Badań Systemu Gleba – Roślina, z Laboratorium Mikrobiologii Molekularnej i Środowiskowej. Była to druga część badań mikroorganizmów pochodzących z różnych środowisk.
Na początku przeprowadziliśmy eksperyment pod nazwą : „Izolacja DNA z truskawki”. Pani Profesor na początku opowiedziała nam, jak będzie wyglądał przebieg doświadczenia, zapoznała nas z jego kolejnymi etapami oraz wprowadziła we wszelkie szczegóły, które pomogły nam zrozumieć, co tak naprawdę należy do naszych zadań.
Izolacja DNA to bardzo prosta, i jak się okazało, skuteczna metoda wytrącania kwasów nukleinowych (DNA), pozwalająca na ujrzenie ich gołym okiem. Musieliśmy rozetrzeć owoce za pomocą moździerza, dodać wodę z solą i odrobinę płynu do mycia naczyń. Następnie mieszaninę należało schłodzić i dolać do niej etanolu. Po chwili można było zaobserwować wytrącanie się kwasów nukleinowych u styku faz.
Eksperyment ten, choć łatwy, dał nam możliwość praktycznego zrozumienia wiedzy, przekazanej nam na lekcjach biologii. Wyniki doświadczenia u jednych były słabo widoczne, a innym udało się doskonale wyizolować DNA z rośliny.
Tego dnia poznaliśmy również wyniki badań próbek przygotowanych przez nas tydzień temu, przebadanych przez panie z Instytutu. Jak się okazało w powietrzu i wodzie występuje wiele form życia. Mogliśmy na własne oczy zobaczyć jak wyglądają ich skupiska na naszych próbkach. Niektóre przedstawiały niewiele mikroorganizmów, ale za to np. w wodzie ze stawu dało się zaobserwować bardzo duże kolonie organizmów, co świadczyło o dużym zanieczyszczeniu tej wody. To samo stwierdzono w przypadku powietrza, badania ustaliły, że jest ono bardzo zanieczyszczone głównie na korytarzu, w mniejszym stopniu - w sali lekcyjnej i za oknem.
Równie interesujące wyniki dało wyodrębnianie mikroorganizmów amylolitycznych z warzyw, roślin i gleby. Podczas oglądania próbek, panie zaznajomiły nas z nazwami niektórych znanych mikroorganizmów. Wielkim zaskoczeniem był dla nas wynik analizy wymazów pobranych z powierzchni płaskich, takich jak szafka czy podłoga. Mianowicie próbka z podłogi z kuchni zawierała w sobie pałeczkę okrężnicy, która prawdopodobnie została tam przeniesiona z łazienki. Najciekawsze było jednak oglądanie wyników badań wymazów z naszych dłoni, włosów i innych przedmiotów.
Kolejny raz miło spędziliśmy czas, aktywnie ucząc się interesujących nas rzeczy. Pozwoliło to nam dużo zapamiętać i przypomnieć sobie zagadnienia z lekcji. Wszyscy na koniec dostali dyplomy uczestnictwa w warsztatach z mikrobiologii środowiskowej!
Serdecznie dziękujemy Pani Dyrektor za zorganizowanie nam takiego spotkania. Nasze podziękowania kierujemy również pod adresem pracowników naukowych z Instytutu Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk. Panie, które prowadziły warsztaty, w bardzo przyjemny sposób przekazały nam tajniki wiedzy biologicznej. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku szkolnym uda się zrealizować więcej takich przedsięwzięć.
Maryla Rewerska, kl. Ic